Kartal Belediyesi ve İstanbul Anadolu Yakası Bosna Sancak Derneği, 11 Temmuz 1995’te Bosna-Hersek’in doğusunda yer alan Srebrenitsa’da yaşanan ve 8 binden fazla Boşnak sivilin katledildiği soykırımın 30. yıl dönümünde anlamlı bir anma programı gerçekleştirdi.
Kartal Meydanı’nda bulunan, Gürcü heykel sanatçısı Jhon Gogaberishvili tarafından yapılan Srebrenica Boşnak Soykırımı Anıtı önünde düzenlenen törende, katledilen masum siviller saygı ve hüzünle anıldı. Program kapsamında anıta karanfil bırakılırken; insanlık tarihinin en büyük utançlarından olan olayın unutulmaması ve bir daha tekrarlanması amacıyla katılımcılardan imza toplandı. Gerçekleştirilen tören vesilesi ile Srebrenitsa’da yaşanan insanlık trajedisi bir kez daha hafızalarda tazelendi.
Yugoslavya İç Savaşı sırasında Sırp komutan Ratko Mladiç liderliğindeki Bosna Sırp ordusunun gerçekleştirdiği Krivaya ’95 Harekâtı sonucunda, Temmuz 1995’te Srebrenitsa’da en az 8.372 Boşnak sivil sistematik şekilde öldürüldü. Bu vahşet sırasında kadınlar ve küçük yaştaki çocukların da katledildiği, resmi belgelerle ortaya kondu. Katliam, yalnızca Sırp ordusu tarafından değil; aynı zamanda “Akrepler” adıyla bilinen Sırbistan özel güvenlik güçlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.Birleşmiş Milletler tarafından “güvenli bölge” ilan edilen Srebrenitsa’da konuşlu 400 kişilik Hollanda barış gücü birliği ise bu insanlık suçunu engelleyemedi. Srebrenitsa Katliamı, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da yaşanan en büyük toplu insan kıyımı olmasının yanı sıra, Avrupa’da hukuken soykırım olarak tanınan ilk olaydır.
Törende konuşan Kartal Belediyesi Başkan Vekili Olcay Özgön, Srebrenitsa’da yaşananların sadece Boşnak halkına değil, tüm insanlığa karşı işlenmiş büyük bir soykırım olduğunu vurguladı. “Bu acıyı unutmamak ve unutturmamak için buradayız,” diyen Özgön, Birleşmiş Milletler tarafından güvenli bölge ilan edilmesine rağmen, 8 binden fazla masum insanın Sırp güçleri tarafından katledildiğini hatırlattı. Konuşmasında barış ve adalet vurgusu yapan Özgön, “Bu tür katliamların bir daha yaşanmaması için geçmişi unutmadan, gelecek kuşaklara barışı, kardeşliği ve birlikte yaşam kültürünü miras bırakmalıyız. Bugünkü anma, bir yas günü olmanın ötesinde; insan haklarına olan inancımızın ve dayanışma duygularımızın bir ifadesidir.” şeklinde konuştu.2017 yılında, Belediyemiz ve Anadolu Yakası Bosna Sancak Derneği ile birlikte bu anmayı düzenlemeye başlayarak Türkiye’de bu acıyı daha geniş kitlelere ulaştırdık ve hafızalarda yer etmesine öncülük ettik.2017 yılında yapımını tamamladığımız bu anıt, her yıl bizleri bir araya getiriyor ve her yıl düzenlediğimiz anmalarla bu acıyı hafızalarımızda yaşatıyoruz.